Флешмоб із читання уривків творів Василя Стефаника «Літописець долі народної»

 З нагоди 150-річчя від Дня народження Василя Стефаника в Івано-Франківському фаховому коледжі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника з 11 травня до 14 травня 2021 року проводиться методичний тиждень циклової комісії загальноосвітньої підготовки, метою якого є вшанування та популяризація творчих надбань класика української літератури, виховання в юнацтва любові та поваги до української літератури та мови, підвищення літературно-мовної культури, виявлення обдарованого студентства, розвитку  його потенціалу.

Так, 12 травня студенти спеціальності «Дошкільна освіта» разом із викладачкою М. А. Багрій та професоркою кафедри педагогіки початкової освіти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника  Г.В. Білавич провели флешмоб із читання уривків творів Василя Стефаника «Літописець долі народної».

«Попри те, що Василь Стефаник написав не так уже й багато (його художні твори вміщаються в одному томику), однак ім’я письменника стоїть поряд з іменами найвидатніших новелістів світу; Стефаникові новели вражають своєю винятковою правдивістю, справжньою оригінальністю і художньою досконалістю», – зазначила на початку заходу М.А. Багрій та розкрила значення творів письменника для духовного розвитку українства.

Г. В. Білавич розповіла про свій шлях до Стефаника, який пролягав від знайомства в дитячому віці з твором «Побожна», який майстерно поставили на сцені сільського клубу аматори, шкільну програму («Кленові листки», «Катруся», «Камінний хрест») аж до знайомства на початку 90-х рр. ХХ ст. у відділі періодики Львівської наукової бібліотеки імені В. Стефаника з новелами «Сини», «Марія», які за радянської доби не були відомі широкому загалові.

Шлях до Стефаника пролягає через читання його творів. І в кожного він свій.

Студентки спеціальності «Дошкільна освіта» своїм майстерним високохудожнім читанням новел українського класика яскраво продемонстрували глибину проникнення у світ Стефаникових творів, засвідчили глибоку шану до славного земляка.

Наприкінці заходу М. А. Багрій та Г. В. Білавич розповіли учасницям флешмобу про освітні стежки В. Стефаника, про важливість освіти в сучасному світі, про чудову можливість продовження навчання в стінах Прикарпатського національного університету, який носить славне ім’я Василя Стефаника, про бакалаврські та магістерські програми спеціальності «Початкова освіта», про те, як може талановитий студент/студентка тут себе всебічно реалізувати, про участь студентства в Університеті обдарованої дитини, у якому впродовж декількох років активно реалізують себе як майбутні педагоги студентки коледжу, та ін.

Заходи, присвячені ювілеєві Василя Стефаника, триватимуть упродовж тижня. А любов до його творів студентки нестимуть протягом життя та передаватимуть її своїм учням.