Літературний музей Прикарпаття

21 лютого весь світ відзначав важливий день для кожної людини, а саме – Міжнародний день рідної мови. У честь цього свята студенти групи ПО-15 Івано-Франківського фахового коледжу ПНУ імені Василя Стефаника разом із викладачкою О.М. Скиданчук відвідали прекрасний Літературний музей Прикарпаття.

Літературний музей Прикарпаття відкрито 16 травня 1986 р. Експозиція музею розповідає про розвиток літературного процесу краю від найдавніших часів до сьогодення.

Львівські стародруки XVII ст., рукописи, особисті речі письменників різних часів, про які йдеться в експозиції музею, прижиттєві видання творів Івана Франка, Богдана Лепкого, Василя Стефаника, Леся Мартовича, Марка Черемшини, Наталії Кобринської, Михайла Яцківа, Ольги Дучимінської та інших письменників, матеріали про діяльність Станіславського літоб’єднання та обласної організації Національної спілки письменників України – найцінніші експонати музею.

Окремого слова заслуговує Шевченківська та Франкова тематика в Літературному музеї Прикарпаття. Підтримує музей робочі стосунки з письменниками та культурно-просвітницькими діячами Української діаспори США та Канади, Великої Британії та Словаччини, з письменниками Узбекистану, Румунії та Польщі.

Перебуваючи в осередку прикарпатської літературної спадщини, ми ввібрали всю міць українських митців, що роками захищали гідність рідної мови. Із розповіді екскурсовода ми дізналися, які важкі випробування витримала наша мова та зрозуміли наскільки важливою вона є для нас.

Як писав великий поет Іван Якович Франко: «Мова росте елементарно, разом з душею народу»

Тож цінуймо, бережімо нашу рідну, незалежну, солов’їну мову!

Сьогодні говорити рідною мовою-це бути бійцем за націю,за Україну!

Є мова-є Україна! Українська-мова вільних людей!