85 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ІВАНА ДРАЧА 

17 жовтня виповнюється 85 років від дня народження Івана Федоровича Драча  — українського поета, перекладача, кіносценариста, драматурга, державного і громадського діяча.  Був народним депутатом та першим головою «Народного руху України». Творчий шлях розпочав у період «хрущовської відлиги». Дебютував 1961р., коли київська «Літературна газета» опублікувала його поему-трагедію «Ніж у сонці». Член Спілки письменників України з 1962р.

З 28 лютого до 4 грудня 1992 він був першим співголовою «Народного руху України» разом з В’ячеславом Чорноволом і Михайлом Горинем.

Іван Драч працював у газетах «Літературна Україна» і «Батьківщина», а також на кіностудії ім. О. П. Довженка. Депутат Верховної Ради трьох скликань.

Іванові Драчу належать понад 20 виданих збірок поезії. Його твори відомі в перекладах на російську, білоруську, азербайджанську, латиську, молдавську, польську, чеську, німецьку та інші мови.

Багатьом його твори знайомі зі шкільних років, адже творчість класика давно включено до підручників («Балада про Соняшник», «Чорнобильська Мадонна», «Крила», «Етюд про хліб» та інші). Лауреат Шевченківської премії за поетичну збірку «Корінь і крона». Отримав звання «Герой України».

За сценаріями Івана Драча режисер Юрій Іллєнко зняв фільм «Криниця для спраглих», Леонід Осика — «Камінний хрест», Борис Івченко — «Пропала грамота».